Legen har værdi i sig selv og betydning for børnenes indbyrdes relationer og børnefællesskabet
Børnenes spontane og selvorganiserede lege respekteres og anerkendes med respekt og gives plads til i hverdagen.
Børnenes nysgerrighed og fantasi har stor betydning for identitetsudviklingen og trivsel.
Legen rammesættes, så vi sammen med børnene kan forme og udvikle legen. Voksen initierede lege åbner muligheden for at inddrage de børn, der eventuelt står uden for legen.
Nærvær er vigtig, vi er tæt på børnene, hvilket giver mulighed for at udvikle dialogen i legen, sætte ord på børnenes handlinger og intentioner.
Kompetencer udfordres og bevægeglæde udvikles ved at der er fokus på at etablere bevægelige og venlige miljøer både udenfor og indenfor i børnehaven.
Kendt struktur giver tryghed
Vi strukturerer vores hverdag, så det er tydeligt for børnene hvornår de selv kan bestemme og hvornår der er planlagte aktiviteter/skal opgaver.
På alle tre stuer er der ophængt whiteboardtavler som anvendes til at visualiserer den daglige struktur med billeder af børn og læringsmiljøer gennem hele dagen.
Vores børn er opdelt i 3 grupper: Svanerne for de 5 årige, Ællinger og Svællinger for de 4-5 årige. Det er de grupper, børnene holder samling og spiser formiddagsmad, frokost fra Fru Hansens kælder og eftermiddagsmad med. Der er to-tre faste voksne tilknyttet hver gruppe. I hverdagen arbejdes der i relations grupper og i forskellige læringsmiljøer alt efter hvilket læreplanstema vi arbejder med.
Pusterum: Kl. 13.30 fordeler alle børn sig på deres respektive stuer hvor der afholdes Pusterum (afslapning) i ca.15 minutter. Pusterummet foregår hver dag, børnene hører den samme fortælling hver dag, en fortælling der styrker børns selvværd. Børnene ligger på tæpper, vi voksne ligger ved børnene og arbejder med vejrtrækningen, stemmeføringen og nervesystemet inden vi går i gang, børnene lærer strategier til hvordan vi kan få kroppen i ro. Vi kan give trykmassage, vi kan ligge på vores hænder, vi kan bruge hørebøffer, sovebriller, vi kan få en ærtepose til at ligge et sted på kroppen som den enkelte selv vælger. Vi henstiller til børnene ikke bliver hentet i tidsrummet 13.30-14.00 medmindre andet er aftalt.
Peter Plys, Æseldyret og Tigerdyret:
Peter Plys: Er glad og er i godt humør (kan mærke sig selv), er alsidig i sin leg med venner omkring sig og skifter mellem stille og vilde lege. Er Grøn. Æseldyret: Går trist omkring, er træt, ved ikke hvad man har lyst til og har det lidt svært. Er gul eller rød. Tigerdyret: Er begejstret, hurtig i sine bevægelser, løber meget (høj aerosol), gør fjollede ting, kan ikke regulere sig, zapper rundt fra sted til sted uden at være i leg i længere tid ad gangen. Er grøn, men kan være alle farver.
I dialogen med børnene vil vi kombinere de tre omtalte dyr med vores Humørtjek. Vi anvender Humørtjek (rød= ked af det/vred, gul=lidt trist og grøn=glad), hvilket hjælper børnene med at afkode og sætte ord på deres egne og andres følelser. Det giver pædagogerne en pejling af sindsstemningen hos det enkelte barn og i børnegruppen og hvilke pædagogiske redskaber der skal anvendes for at alle, trives og er trygge i børnehaven.
Udvikling af selvstændige børn er i fokus
Børn har brug for den sociale, nære kontakt for at udvikles.
Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i en anerkende tilgang, hvor vi ser det enkelte barn som unikt og med mange ressourcer.
Den anerkende tilgang handler om at have empati, respekt og tolerance overfor hinanden.
Dette kommer til udtryk ved, at personalet hele tiden møder barnet, hvor det er i deres udvikling og anerkender dets følelser og behov, ved at være tydelig, nærværende og autentiske voksne, der taler i en respektfuld tone til børnene.